CrossFit: Fit som faen!

Back to the jungle
CrossFit har blitt en meget populær bevegelse innen trening og livsstil, og den vokser stadig. Det har blitt utviklet som en treningsform(for helse) og som konkurranseform. CrossFit blander elementer fra turn, vektløfting, kettlebells, funksjonell styrke og kondisjonstrening. Hovedøvelsene er som oftest primitive og store bevegelser som tar i bruk hele kroppen. Formålet med treningen er økt styrke, økt mobilitet, bedret kroppskontroll og koordinasjon, høyere forbrenning (metabolisme) og bedret arbeidskapasitet både på trening og i hverdagen. 

Lykkes de?
CrossFit er kun tilgjengelig på egne CrossFit-sentre, også kalt "boxes". Innen denne treningsformen legges det stor vekt på optimalisering av bevegelighet og teknisk utførelse. Alle godkjente sentre har egne CrossFit- coaches med høy kompetanse innen bevegelse. Dette er en fin måte å sikre kvalitet og sikkerhet for de som deltar. Dessverre har CrossFit trenden blitt så stor at andre treningssentre og "vanlige" personlig trenere har tatt i bruk treningsmetoden. Dette øker sannsynligheten for overtrening, feilbelastning og andre uheldige misforståelser om hva CrossFit egentlig er. Ironisk nok har mange CrossFit Coaches også glemt litt av essensen. Man blir fort revet med og uttrykket "harder, better, faster stronger" er nærmest blitt en mantra i dette miljøet. Ikke alltid like heldig. 

Treningene varierer fra dag til dag med ulikt fokus. Den stadig varierte treningen sørger for at du utvikler ferdighetene dine innenfor alle elementene samtidig som du opprettholder progresjon. Dette gjør CrossFit til en spennende treningsform hvor man slipper møysommelig planlegging og et hav av motivasjon for å presse seg på trening. Treningsformen passer derfor meget godt til eks-idrettsutøvere etter min mening. 

Crossfit217.com

Crossfit217.com

Primitiv trening, primitiv mat
Paleo står ofte sentralt i CrossFit-miljøene.(i alle falll på papiret) God ernæring er som vi alle vet helt avgjørende når man trener tungt og intensivt. For å oppnå best mulig resultat og samtidig forebygge skader/utmattelse er det nødvendig med et godt kosthold som grunnlag før man begynner å trene store mengder. CrossFit  krever mye av kroppen og god restitusjon og hvile blir derfor helt avgjørende i lengden. Ifølge grunnleggerne av CrossFit er kosthold/ernæring grunnmuren i konseptet. 

At intensitet og variasjon er viktigere enn mengde er det man bør ta med seg.

CrossFit er et veldig godt bidrag innen trenings-bølgen. Gjennom denne metoden har flere mosjonister og idrettsutøvere fått øynene opp for effektiv trening. At intensitet og variasjon er viktigere enn mengde er det man bør ta med seg. CrossFit som konkurranse-form nok kun til noen få. En usedvanlig stor belastning krever en knallgod grunnhelse og masse kunnskap innen ernæring, restitusjon og hvile. Personlig har jeg aldri følt meg mer gjennomtrent som  etter ei god CrossFit-økt, men aldri har jeg vært stiv i armene 7 dager etter på(rabdo)