Periodisk faste: Hopp over frokost!

Periodisk faste

Periodisk faste betyr at man faster (velger å ikke spise) i en periode.  Fasting er en naturlig del av døgnrytmen hos oss mennesker, ettersom vi ikke spiser i løpet av natten. En forlengelse av denne fasten er for de fleste helt ufarlig og kan ha mange positive effekter på helsa.  

Periodisk faste kan oppleves som litt skummelt og ubehagelig for noen i begynnelsen. Tilgangen på mat har idag blitt så stor i den vestlige verden at  det å gå med sultfølelse over tid  er uvant for mange. For å unngå at fasten fører til uønsket stress  er det viktig at man er mentalt innstilt på at sult vil inntreffe, at dette er naturlig og helt ufarlig.

Kroppen er egentlig bedre rustet til å tåle for lite enn for mye mat. Matmangel og kaloriunderskudd har vært en del av menneskets hverdag i tusener av år. Både hjernen og kroppen har utviklet mekanismer som bidrar til at man overlever selv i perioder med lite å spise.  Når man faster vil kroppen gå over til fettdrift for å brenne det som allerede finnes av lagret energi i kroppen (fett). Kognitive funksjoner og mobilisering av krefter vil også skjerpes. Dette skjer for at du lettere skal være i stand til å skaffe mat. Ved periodisk faste kan du ta i bruk disse overlevelses-mekanismene for bedre mentalt fokus.

 

Positive helseeffekter ved periodisk faste inkluderer:

  • Stabilt blodsukker
  • Stimulerer opprydding av skadede celler (autofagi)
  • Øker fettforbrenning
  • Øker insulin-sensitivitet (evne til å effektivt stabilisere blodsukkeret)
  • Senker triglyserider og LDL-kolesterol i blodet
  • Forbedret stressmestring
  • Forbedret kognitiv funksjon (fokus og kreativitet)


For å gjøre periodisk faste så skånsomt/behagelig som mulig kan det være lurt å følge disse 5 rådene. 

- Gradvis øk tidsrommet du faster
- Ha perioder(noen dager) hvor du ikke gjør periodisk faste
- Drikk Fettkaffe under fasten
- Drikk mye vann/te
- Ikke fast i perioder med store mengder trening/aktivitet

Faste er ikke for alle
Dersom du er gravid (eller ønsker å bli gravid) eller har lavt stoffskifte (hypotyreose) kan det være lurt å heller sørge for et jevnt og næringsrikt inntak av mat fremfor å faste. Barn, unge og kvinner generelt har et større behov for karbohydrater og et stødig  mat inntak for å opprettholde  god helse. Barn og unge behøver nok mat for å vokse og bli sterke, og kvinner behøver nok mat for å  holde en jevn  hormonbalanse og fertilitet.

 

Lengre faster (over 48 timer) kan også ha flere fordeler. Disse kan du lese om her.