Fettbomber: Når fettforbrenning er viktig.

Fett først
En betydelig del av energien vi bruker i hverdagen kommer fra fett. Ved aktiviteter med lav eller moderat intensitet bruker kroppen fett som hovedbrensel. Hvis man i tillegg følger et kosthold med lite karbohydrater eller trener mye vil glukosenivået i blodet være relativt lavt. Enkelte mennesker er tilpasset et kosthold med nesten utelukkende fett som drivstoff andre drives med et større inntak karbohydrater. Men fordi kroppen har evnen til å produsere energi av fettsyrer kan friske mennesker gå flere dager uten tilførsel av karbohydrater. Dette kan være en fordel ved lange fysiske utfordringer der man ikke har tid eller mulighet til å spise.

Les videre dersom du driver med løping, sykling, roing, langrenn, klatring, fjellturer eller andre aktiviteter som krever mye energi over tid.

Stabilitet
Høyt blodsukker er forbundet med mange livsstilssykdommer. Ved inntak av sukker og karbohydrater belastes det hormonelle systemet. Dette er en av årsakene til utvikling av diabetes. Som idrettsutøver eller mosjonist trenger man mye energi, karbohydrater også. Men på sikt er det veldig gunstig om man lærer kroppen til å forbrenne fett. En metode er å bytte ut sukkerholdig sportsdrikke med fett. Da sparer du kroppen for rask blodsukkerstigning og potensielle senskader av dette. Samtidig får du mer energi som også varer lengre. 1 gram med fett gir 9 kcal, dette er dobbelt så mye som karbohydrater, 4 kcal. Les om periodisert faste hvis du vil ha flere tips om hvordan du kan få igang fett-drift. 

 
Men trenger man ikke sukker/karbohydrater for rask energi?

Sportsdrikk = Munnskyllevann
Nyere studier på langdistanse løpere har vist at inntak av sportdrikke(raske karbohydrater) ikke nødvendigvis gir rask tilførsel av energi slik tidligere antatt. Det som faktisk førte til økt prestasjon var smaken av søtt. Forskerne fant at effekten av selve karbohydratene først inntraff etter 45 minutter. Økt prestasjon direkte etter inntak av sportsdrikke kommer av at munnen skyldes med sukker, mer spesifikt glukose. Glukosen stimulerer hjernen til å yte bedre. Dette gjaldt også for gruppen som spyttet ut sportsdrikken igjen. Andre former for sukker hadde ikke samme effekt. Det vil altså ikke fungere med fruktjuice for eksempel.

 

Ut ifra dette kan man altså tenke at god fett-adapsjon er mer gunstig for langdistanse idrett og andre aktiviteter som varer lenge. Likevel bør man sørge for at tilskudd under aktivitet inneholder glukose(smaker søtt)

.Her er et forslag til rask og velsmakende tilskudd: Fettbomber!

 

PHAT FUDGE  - original by Mary the paleo chef

  • 2,5dl tahin
  • 200gram smør (kan byttes ut med 100g kakaosmør + 100g kokosolje)
  • 50gram kokosolje (extra virgin)
  • 10-20 gram gelatinpulver(røres ut i 100ml lunkent vann)
  • 2 ss rå honning
  • 1 ss gurkemeiepulver
  • 1/2 ss kanel
  • ½ ts havsalt
  • ½ ts vaniljepulver.
  • ½ ts cayennepepper(hvis ønskelig)

 

Fremgangsmetode:
1. Smelt og rør sammen ingrediensene på lav varme
2. Ta blanding av varmen og rør inn gelatin(følg tilberedning på pakken!)
3. Hell i isbitform, sjokoladeformer eller annen boks ca. 2cm tykk(eventuelt i poser)
4. Sett i frysen over natta
5. Ta ut og skjær opp neste dag

Hvis du ønsker kan du også prøve med andre smaker. Kakaopulver for eksempel.

*fettbombene smelter ved ca 20 grader. Bør da oppbevares i små poser


Hvis du lager ca 20 like store biter med denne blandingen vil være bit inneholde ca 130kcal. Energibomber med andre ord!

 

For alternativ oppskrift med nøttesmør se her: Skinny MS.com