Frokost-smoothies

Start dagen med en næringsbombe! 

 

Frukt og bær
Smoothies har vært populært i mange år allerede. Selv har jeg testet mange ulike typer opp gjennom årene. Vanligvis får man servert en blanding av frosne bær, frukt og juice. Ofte fører dette til en stor innvirkning på blodsukker og liten grad av metthet. Frukt og bær er utvilsomt sunne råvarer, men det kan bli så mye bedre! Begynn å velge frukt med lite sukker: sitrus, kiwi, pasjonsfrukt, fiken, granateple, eple og bær. 

 

 

+ grønnsaker
Grønn smoothie eller green shake er en betegnelse på en smoothie hvor man har tilsatt mer grønnsaker. Oftest er det snakk om spinat, grønnkål, selleri eller kanskje avokado. Nå begynner å nærme oss noe. Ved å tilsette råvarer med høyt andel av "mikro-næringsstoffer" og lite sukker/karbohydrater får man en mer balansert smoothie. Men vi er ikke ferdig ennå.

 


+ fett
Skal vi erstatte frokost med denne friske drikken er vi nødt til å tilsette sunne fettsyrer. Dette vil både senke blodsukkerstigningen, øke metthetsfølelsen og tilføre essensielle mikro-næringsstoffer som fettløselige vitaminer. Det stemmer, vitaminene A, D, E og K krever at det er fett tilstede for opptak. Extra virgin olivenolje, MCT-olje og Linfrø-olje er gode oljer som enkelt kan blandes inn i en smoothie. Eggeplomme fra økologiske/frittgående høner er også en fin kilde til sunt fett. Har man lyst kan man også hakke opp kakaosmør. 

 + fiber
En av de desidert viktigste tiltakene for god tarmhelse er inntak av nedbrytbart fiber. Vi snakker om mat til bakteriene også kalt prebiotika. Enkle tiltak sørger for at frokost-smoothien også inneholder fiber. Dersom man bruker ingredienser som spinat, grønnkål, spirer, bær, ingefær, agurk, stangselleri vil man allerede ha en grei mengde med fiber. For ekstra fiber og fylde kan man tilsette kakaopulver, ceylon kanel, gurkemeiepulver, baobab, maca, lucuma, spirulina/chlorella eller annet pulver av bær/frukt/grønnsaker. 

 + mikro-næring
De fleste idag sliter med overspising og underernæring. Det vil si at vi spiser nok kalorier, proteiner, fett og karbohydrater. Men vi mangler tilstrekkelig med vitaminer, mineraler, sporstoffer og (co-)enzymer for å opprettholde reparasjon og fornyelse av celler. Her er det daglig tilførsel i små doser som gjelder. For en enda mer næringstett smoothie tilsett: matcha te, sopp-pulver, spirulina/chlorella, maca, spirer, ingefær-shots, aroniabær, økologisk sitron(med skall) eller bipollen.

Sprouts-Isolated.jpg

 

+ proteiner?
De fleste med et variert kosthold greier å dekke det daglige behovet for protein. Dersom man spiser proteiner fra animalske kilder vil man få alle de essensielle aminosyrene man trenger. Hvis man mistenker at det totale inntaket av proteiner er lavt kan man vurdere å tilsette proteiner i smoothien. Her kommer noen forslag: erteprotein/hampprotein, fiskeprotein, collagen, l-glutamin eller nøtter/nøttesmør dersom magen din tåler dette. + topping
Topping er veldig viktig. Ikke bare får den grønne/brune/lilla/gule shaken et bedre utseende men du bidrar også til bedre fordøyelse. Det er nemlig slik at vi produserer mer enzymer derfor vi tygger maten fremfor å drikke. Du kan fint lage smoothien så tykk at den må spises med skje. Da er det helt topp med topping(hoho)! Her er noen forslag: kokosflak, kokosmasse, hampfrø, bipollen, tigernøtter, pistasjnøtter, cacao nibs, revet sitron, biter av kiwi, bær eller kanskje kakaosmør. 


Du får en:

- Næringstett
- Lettfordøyelig
- Mettende
- Blodsukker-vennlig
- Tarmflora-vennlig
- Velsmakende(men frisk)
- Stimulerende(pga alle naturlige stoffer)

..start på dagen!

Lykke til med blandingen! 

Bland og miks til du finner din favoritt :D

 

sambazon-63913.jpg