Fettkaffe: Et lite triks

Fettkaffe

Fettkaffe er herlig blanding av kaffe, smør og kokosolje. Det er finnes flere tradisjonelle kulturer hvor fett har blitt brukt i kaffe eller te. I moderne tid er det Bulletproof Coffee som har fått mest oppmerksomhet. Bulletproof Coffee er en oppfinnelse av den amerikanske entrepenøren Dave Asprey. Gjennom flere år med tester og analyser har Asprey kommet fram til en velsmakende kombinasjon av kaffe, usaltet smør og MCT fra kokosolje. 

Denne blandingen har alle egenskapene til kaffe og litt til. Fettet fører til at koffeinet blir tatt opp langsommere enn ved vanlig kaffe. De korte fettsyrene sørger for rask energi tilførsel. Samtidig forlenger man den naturlige fasten ettersom fett ikke påvirker blodsukkeret betydelig.  Dette gir følgende effekter:

 

  •  Vedvarende stabilt blodsukker
  •  Våkenhet, fokus og konsentrasjon
  •  Økt metabolisme (fettforbrenning)
  •  Behagelig metthetsfølelse
  •  Styrker immunforsvar, insulinsensitivitet og autofagi*

             

Fettkaffe er en velsmakende drikk med mange bruksområder. Fettkaffe passer utmerket som frokost ettersom det er lettfordøyelig, tidseffektivt og mettende. I kombinasjon med periodisk faste fungerer det utmerket for de som vil gå ned i vekt eller holde vekta. For å sikre energi, fokus og våkenhet ved en tidlig treningsøkt kan den drikkes en times tid innen økta. Eventuelt kan fettkaffe også brukes som kalori-tilskudd for de som trener veldig mye og har problemer med å dekke det daglige behovet. Den gjør seg også godt som dessert.

Fettkaffe har blitt tatt godt imot. Fettkaffe har i likhet med LCHF kommet for å bli i Sverige. Den glir rett inn i en ketogent kosthold.  Bulletproof Coffee er også meget populær i ulike treningsmiljøer i USA. Blant annet innenfor kampsport(MMA) og CrossFit-miljø er drikken svært utbredt. Fettkaffe kan brukes av idrettsutøvere, soldater og utrykkningspersonell som en trygg økning av totalt energiinntak.


Fremgangsmetoden er enkel:

200-300ml kaffe (helst god kvalitet)  
 1-2 ss usaltet smør/ghee (evt 1 eggeplomme ved allergi)
 1-2 ss MCT eller extra virgin kokosolje
 

Ha kaffe, smør, MCT/kokosolje og eventuelt rått egg i en blender/beholder.
Miks med blender/stavmikser i 20-30 sekunder så er den klar til å nytes.


MCT-olje

Mettet fett deles inn i 3 hovedgrupper: korte, mellomlange og lange fettsyrer.
De mellomlange fettsyrene kalles MCT (medium-chained triglycerides).
Disse fettsyrene er lettfordøyelige og gir dermed rask energi. Dette er energi som blant annet forsyner hjernen ved at de blir omdannet til ketoner. MCT-olje har vist seg å være til stor hjelp hos de som har problemer med fordøyelse, forbrenning eller kognitive funksjoner. 


Dersom du ønsker å drikke fettkaffe som en måltidserstatter på periodisk faste, er dette mine råd:

- Drikk kaffen om morgenen i stedet for frokost
- Vent 3 til 4 timer før du spiser ditt første måltid (dette vinduet økes gradvis)
- Første måltid etter å ha drukket fettkaffe bør inneholde tilstrekkelig med proteiner og grønnsaker