Paleo: Hvorfor steinaldermat?

Paleo - mye mer enn mat
Det er nå mange som har fått øynene opp for steinalderkost. Paleo har etterhvert blitt et etablert fennomen innen kosthold(mest googlet diett i 2016) Stadig dukker det opp flere artikler om steinalderkost. Man leser gjerne "steinaldermat gjør deg frisk" eller "spis deg slank med steinalderkost". Det er ikke nødvendigvis usant, men noe innsnevret. Paleo handler om mye mer enn mat og vekttap. Og det handler definitivt om mye mer en steinalderen.

Enkelt, naturlig og primitivt
Paleo har opprinnelig utspring fra noe enkelt, naturlig og primitivt. Det er dette jeg verdsetter aller mest. Paleo gir deg som menneske tilbake rettighetene over din egen kropp. For det er faktisk du som bestemmer over deg selv og kroppen din. Du har selv muligheten til å påvirke helsa di langt mer enn du tror.  Tenk etter hvor mange ganger i løpet av dagen du gjør et valg som påvirker deg. Er det et bevisst valg eller en vane? Er det lettest? Mest komfortabelt? Du tenker kanskje ikke over det, men hver dag gjør vi et hundretalls aktiviteter som definerer oss som menneske. Sammen utgjør dette dagen din og livet ditt. Så kan man leve seg frisk?

Paleo - en tilnærmingsmetode
Dersom vi sammenlikner vår egen livsstil(herunder alle vaner) med livet til våre forfedre finner vi store avvik. Sammenlikner vi våre gener med deres finner vi relativt få avvik. Vi har nemlig nesten den samme genetikken som våre forfedre fra steinalderen. Derfor er vi også best tilpasset til å leve et liknende liv. Det er dette de som spiser paleo og løper i barfot-sko prøver på. Man finner løsninger på dagens problemer ved å se tilbake.  Slik kan man bedre helsa og livskvaliteten gjennom å "finne tilbake til røttene"

Så vi vil tilbake til steinalderen ?
Nei, vi skal ikke tilbake til steinalderen. Vi skal fremover. Men for at vi som mennesker skal kunne leve godt og fungere optimalt bør vi finne ut hva som går galt og hvorfor. Menneskekroppen er ikke en teknologi som kan utvikles i hvilken som helst hastighet. Vår utvikling skjer gjennom evolusjon – og dette tar tid.

Steinalderkost - en dansk trend?
Mitt første møte med paleo gav veldig mye mening. Jeg var selv  syk og trengte hjelp, så kom jeg tilfeldigvis over en dansk nettside om steinalderkost. Gjennom gradvis endring av kosthold ble jeg friskere og friskere. Samtidig følte jeg meg også bedre enn noen gang. Den gang føltes det som en mirakel-diett, nå er det helt annerledes. 

Tilbake til røttene
Jeg ante ikke hvor utrolig effektivt det kan være som et verktøy til bedre helse. Idag ser jeg på paleo som en måte å tenke på. Det er hverken en ideologi, religion eller trend. Paleo er et tankesett og en tilhørende retning innen livsstil som tar utgangspunkt i menneskets evolusjon, biologi og historie.

Vi utviklet oss gjennom nesten 2 millioner år før jordbruket og industri endret maten til noe ukjent. 

 

 

Paleoantropologisk filosofistisk mystifikasjonistisk livsstil.
Paleo er ikke så rart som det ofte høres ut som. De som lever etter paleo-prinsippene er vanlige mennesker. Det er ofte opptatt av ren mat og naturlig livsstil. Noen er bare opptatt av maten, mens andre gjør det til en liten hobby. Uansett er det ingenting å være redd for. 

Hva gjør folk som følger Paleo? 

- Spiser ren og næringsrik mat
- Trener funksjonelt
- Legger seg og står opp i riktig tid
- Går med minimalistiske sko(barbeint om sommeren)
- Bruker minst mulig kjemikalier på hud, hår og klær. 
- Oppsøker stimuli i sosiale kretser(tribe-feeling)

PaleYOU
Paleo er som sagt ikke èn diett. Det er DIN diett. Og ditt liv. Du kan også endre på livsstilen din. Over tid. For det bør ta tid. Dersom man skal foreta en så stor endring i måten man tenker på og måten man lever på er man nødt til å bruke tid. Det er en gradvis prosess. Men resultatet kan bli utrolig bra!

Du kan være helt utrolig du og – hvis du vil. Du kan gjøre litt eller alt. Eller du kan la være å gjøre noe som helst. Du kan gjøre akkurat som du vil. Det viktigste er hva som fungerer for deg og kroppen din.

Har du helseplager eller et ønske å føle deg bedre bør du alltid stille spørsmålet: "hvorfor?" Vi ha kommet til en tid(informasjonens tid) hvor vi ikke trenger å ta til takke med: "slik er det bare" lengre. Det finnes et svar på (nesten) alt og du bør kreve å få det. Om det så innebærer at du må ta saken i egne hender og sette av tid til å lese/studere tema - dette er styrken i informasjonens tid! I hvert fall når det handler om kroppen og helsa di. Jobb på lag med kroppen og genetikken din. Men viktigst av alt, gjør det du vil. For det er det som er riktig for deg. 

Menneskekroppen er ikke en teknologi som kan utvikles i hvilken som helst hastighet. Vår utvikling skjer gjennom evolusjon – og dette tar tid.